At stille de rette spørgsmål til fotografen er et must for at kunne udvælge den rigtige fotograf til brylluppet. Svarene på disse spørgsmål er afgørende for valget af den helt rette fotograf, blandt det store udvalg af bryllupsfotografer der er til rådighed.
Her er en liste med idéer til spørgsmål der kan være med til kvalificering af fotograf. Denne liste kan supplere de sikkert mange andre spørgsmål I som brudepar måtte sidde med.
1: Er du til rådighed på bryllupsdatoen?
Dette er naturligvis det vigtigste spørgsmål i første omgang. Der er ingen grund til at blive overbevist om at vi er verdens bedste fotografer for jer, hvis ikke datoen er ledig. Er svaret nej, er der ingen grund til at gå videre med os.
2. Hvad koster det?
Prisen er naturligvis en vigtig del af beslutningsgrundlaget for valg af fotograf. I Danmark ligger prisen for en heldagsfotografering (svarende til vores pakke 4) fra 5.000 til 50.000. Men at udvælge fotograf udelukkende på grund af prisen er ikke seriøst, da der som oftest er stor forskel på hvad der leveres for pengene. Så undersøg i første omgang om prisen er helt uden for jeres budget. Når så I har fået et samlet overblik over hvad fotografen leverer (f.eks. via spørgsmålene på denne side), kan I så revurdere om fotografen er pengene værd.
Sørg også for at sikre jer, at I får et fuld overblik over en samlet pris, så der ikke dukker uventede ekstra omkostninger op.
3. Hvem er du og hvor bor du?
Det kan ofte være svært at vide præcis hvem man har fat i, når man finder en fotograf via en hjemmeside. Mange “smarte” fotografer får det til at se ud som om, at de er lokale fotografer, via snedige metoder at bygge en hjemmeside op på. Søger man f.eks. på “Bryllupsfotograf Nordsjælland”, dukker der en lang række fotografer op, hvoraf nogen faktisk er lokaliseret så langt væk som i Jylland. Dette kan være et problem, hvis man ønsker en fotograf der ligger i nærheden.
Sørg derfor for at undersøg hvem fotografen er, hvor er han/hun lokaliseret i landet, har de et CVR nummer, er telefonnummer et mobilnummer? Er der ikke kontaktinformation med f.eks. adresse og telefonnummer på hjemmesiden, kan det være et tegn på at fotografen ikke nødvendigvis er lokal – og i værste tilfælde at fotografen ikke er seriøs. Fotografen bør også have en beskrivelse af hvem fotografen eller fotograferne er, så man har en mulighed for at vurdere, om der er basis for en god relation i forløbet.
4. Er det dig som vil fotografere til selve brylluppet?
Mange fotografer benytter freelance fotografer til fotografering. Andre fotografer, som ser ud til at være landsdækkende, er i virkeligheden en række fotografer der er gået sammen om markedsføring, så de billeder man ser på hjemmesiderne er taget af en række forskellige fotografer rundt omkring i landet.
Sørg for at det er den person I taler med der også er den som fotograferer på bryllupsdagen. Ellers sørg for at se en række billeder taget af den fotograf der kommer ud. I ønsker jo ikke at blive overrasket på dagen.
At vælge fotograf er jo desuden ikke kun et spørgsmål om at finde en person der kan tage billeder i jeres stil, det er også et spørgsmål om fotografens personlighed passer med jer og at de ting der aftales også bliver ført ud i livet på bryllupsdagen.
5. Hvad er din fotografiske stil?
Hver fotograf har sin særlige stil. Nogen har en meget smal og specialiseret stil, hvor det er ”take it or leave it”, mens andre fotografer er mere alsidige. Under alle omstændigheder er det vigtigt at vide, at I vælger en fotograf der kan levere den type billeder I kan lide.
Nogle fotografer er meget klassiske i stilen, mens andre er mere eksperimenterende. Nogen går op i at lave opstillede billeder, mens andre har en mere fotojournalistisk tilgang. Nogle foretrækker farvebilleder, mens andre sværger til sort/hvid billeder.
Et godt supplement til de svar I kan få fra fotografen, er at se på den type billeder fotografen viser frem på hjemmesiden.
6. Hvordan arbejder du typisk?
Fotografer har forskellige måder at håndtere fotograferingen på bryllupsdagen.
Nogen er meget aktive og gør en stor indsats for at få de rigtige billeder, mens andre er meget diskrete og bemærkes knapt nok. Vil fotografen være meget aktiv, eller vil han/hun ”følge strømmen” og håndtere situationer som de opstår?
7. Afholder du et møde med os inden selve fotograferingen?
Det er en rigtig god idé at mødes inden bryllupsdagen, så alle detaljer kan gennemgås, herunder afklaring af ”must-have” billeder, tidsplan, kontakinformation m.v.
Dette er typisk et af de punkter mange af de billigere fotografer ikke har med i leverancen.
8. Kan du henvise til referencer?
En bryllupsfotograf som har gjort det godt, burde ikke have problemer med at henvise til en række tidligere brudepar, som I kan henvende jer til. Det kan jo godt være, at fotografen kan vise flotte billeder, men brudeparret opfattede selve fotograferingen på bryllupsdagen som et mareridt.
For os er brudeparrets samlede oplevelse, herunder oplevelsen af fotografen før, på og efter bryllupsdagen, meget vigtig. Her er det kun fotografens ord og tidligere brudepars udtalelser, der kan være til hjælp. Med mindre I allerede har oplevet fotografen til et bryllup, hvor I var med som gæst.
9. I hvor mange timer er du tilgængelig på bryllupsdagen?
Dette afhænger naturligvis af hvilken pakke man vælger. Men det er vigtigt man ved hvornår fotografen dukker op. Hvis f.eks. fotograferingen starter ved vielsen, er der forskel på om fotografen er klar 1 time før vielsen eller dukker op 5 minutter før. Hvis fotografering dækker festen om aftenen, er det også ærgerligt, hvis fotografen kører ½ time før brudevalsen.
Sørg derfor for at få afklaret en tidsplan.
10. Tilbyder du at I er 2 fotografer?
For lange bryllupper og ved fotograferingen i kirken, er det en rigtig god idé at der er flere fotografer om opgaven. Dette er med til at give billeder fra forskellige perspektiver og sikrer at de meget vigtige billeder er dobbeltdækkede.
Hvis fotografen tilbyder en ekstra fotograf, undersøg også hvad merprisen for dette er og at fotografen er vant til at arbejde med en ekstra fotograf.
11. Hvad er din politik ved aflysninger?
Selv om det virker usandsynligt at brylluppet måtte blive aflyst, er det alligevel rart at have afklaret hvilke konsekvenser dette måtte have. Nogle fotografer tager et depositum for at låse dagen, så dagen ikke kan bookes til anden side. Her vil dette depositum ofte være tabt ved aflysning. Andre fotografer kræver fuld eller delvis betaling ved aflysning.
Hvad er vilkårene, hvis bryllupsdatoen ændres?
12. Hvad sker der hvis du bliver forhindret i at fotografere?
Ligesom det er sjældent bryllupper aflyses/udsættes, er det også sjældent at fotografen bliver forhindret i at møde op. Men også i dette tilfælde er det rart at vide, hvad konsekvenserne er.
13. Tilbyder du et online galleri med mine billeder?
Det er altid rart at kunne vise billederne fra brylluppet frem til familie, venner og bekendte efter brylluppet. Facebook er naturligvis en mulighed, men kvaliteten af billederne er meget dårlig her og det er jo heller ikke alle som er på Facebook.
Nogle fotografer tilbyder web-baserede gallerier, hvor billederne fra brylluppet kan ses igennem i høj kvalitet.
14. Bruger du vandmærke på dine billeder?
Der findes stadig fotografer som sætter et lille logo på alle billeder der leveres. Andre fotografer har kun vandmærke på billeder der vises på web, mens der ikke vandmærke på billeder der leveres til brudeparret.
Ønsker I ikke vandmærke på jeres endelige billeder, vil I kunne undgå en ubehagelig overraskelse, ved at få dette afklaret inden valg af fotograf.
15. Hvilket udstyr bruger du?
Principielt er det ikke vigtigt om fotografen benytter et billigt begynder kamera eller et professionelt kamera til 25.000, blot de billeder der leveres lever op til brudeparrets forventninger.
Men det er klart, at udstyr i høj kvalitet, alt andet lige, er med til at gøre sandsynligheden for en god oplevelse større, ligesom sandsynligheden for at udstyret svigter mindskes.
Med mere avanceret udstyr, har fotografen også bedre muligheder for at lave billeder der skiller sig ud fra mængden og måske bedre kunne levere de billeder brudeparret ønsker. Det kan f.eks. være svært (umuligt) at lyse et gruppebillede med 80 mennesker op, med et lille pop-up flash på et kamera. Her kan store studio-flash være nødvendige.
16. Har du backup udstyr, hvis noget skulle gå i stykker?
For at sikre de bedst mulige billeder, har professionelle fotografer en del udstyr i form af kameraer, objektiver, flash m.v. som alt sammen kan gå i stykker. Da en fotografering af et bryllup ikke bare kan udsættes til en anden dag, kan det være afgørende, at fotografen har backup af alt det udstyr der skal til for at de aftalte billeder kan leveres.
17. Har du de nødvendige forsikringer?
Som så mange andre ting, der ikke må gå galt ved et bryllup, kan selv den bedste fotograf forårsage skader. Det kunne f.eks. være et lysstativ der væltede ned i et møbel.
Det kan derfor være rart at være sikker på, at hvis noget sådan skulle gå galt, så er fotografen sikret.
18. Kan jeg udvide fotograferingen med flere timer?
Af og til skrider tidsplanen ved bryllupper – eller også viser der sig muligheder for flere billeder en forventet. Så kan det være rart, at man har en aftale med fotografen om at han/hun kan blive lidt længere, og hvad det skal koste. Det er ikke en rar diskussion at skulle stå med under selve bryllupsfesten, hvor fotografen er på vej ud af døren.
Så få dette afklaret allerede inden bryllupsdagen.
19. Bliver vores billeder billedbehandlet?
Nogle fotografer leverer billeder som de er blevet taget uden billedbehandling overhovedet, mens andre bruger meget tid på billedbehandling og retouchering af de enkelte billeder.
Det er også relevant at høre om billeder leveres i farve, sort/hvid, lidt af hvert eller måske endda alle i begge formater
Spørg ind til hvilken billedbehandling fotografen foretager.
20. Hvor mange billeder kan vi forvente at modtage?
Med de digitale kameraer, kan bryllupsfotografer nu tage tusindvis af billeder under et bryllup. Det er normalt ikke alle disse billeder der er af høj kvalitet. Mange ekstra billeder tages for at fange det helt rigtige øjeblik, mange billeder er næsten ens og nogle billeder er deciderede fejlskud eller mislykkede billeder.
Visse fotografer (som typisk ikke foretager billedbehandling) tilbyder at levere alle billeder, mens andre kun tilbyder de få allerbedste billeder.
21. Hvor lang tid tager det, inden vi kan få vores billeder?
Der har været eksempler på, at fotografer har taget mere end 6 måneder om at levere de færdigbehandlede bryllupsbilleder. Når bryllupsdagen er overstået, er det ikke lige det man har lyst til at vente på. Så få afklaret hvilken leveringstid I kan forvente.
Få afklaret hvad den forventede leveringstid er og om, hvis det er vigtigt, at denne process kan fremskyndes mod et ekstra honorar.
22. Hvordan leveres billederne?
Bliver billederne leveret på print, leveres de i digital format eller en kombination. Visse fotografer, som leverer på print, kræver en ekstra betaling for levering i digital format (hvis de overhovedet tilbyder dette).
Det er rart at have afklaret om fotografen, hvis billeder leveres på digital form, også tilbyder at levere print.
Desuden bør det afklares hvilket medie digitale billeder leveres på, det værende sig USB, CD eller pr. mail/Dropbox. Desuden er det relevant om billeder leveres i lav eller høj opløsning. Lav opløsning gør det nemmere at bruge billeder i mails eller Facebook, mens høj opløsning bruges til print. Måske levere fotografen i begge formater.
Leverer fotografen på print, er det vigtigt at få afklaret hvilke billeder der er en del af den samlede pris og hvad yderligere billeder koster og i hvilket format der kan leveres.
23. Kan du vise eksempler på alle billeder fra et bryllup?
Når en fotograf tager hundrede- eller tusindvis af billeder til et bryllup, kan man jo altid være heldig at der er nogle få gode billeder imellem. Det I som brudepar bør være interesseret i, er at se hvordan en komplet leverance ser ud, så I kan se at alle (eller i hvert fald de fleste) af billederne er af god kvalitet. Dette hænger også sammen med punkt 19.
Det generelle niveau af billederne fra et bryllup, hvor I ser alle billederne, er en rigtig god indikation af fotografens dygtighed.
24. Hvordan ser kontrakten ud?
Som minimum bør I kræve af jeres fotograf, at der laves en aftale der dækker fotograferingen. Denne kontrakt er med til at sikre både jer og fotografen, så I undgår ubehagelige overraskelser.
I bør selvfølgelig også gennemgå kontrakten og sikre jer, at den er rimelig for begge parter og at den dækker de forhold der kan være relevante.
Kontakt os via vores kontaktformular, hvis vi skal give vores svar på disse spørgsmål, via vores kontaktside og læs mere om hvordan vi tackler bryllupsfotografering her